• Sobota, 19 września 2020

Udany bankiet

Udany bankiet wcale nie jest trudny do zorganizowania, ale trzeba zadbać o jego wynik w sposób metodyczny. Zacząć trzeba na pewno od listy gości oraz odpowiednio wczesnego rozesłania zaproszeń do wszystkich osób, jakie mają się pojawić.

Jest to wbrew pozorom całkiem spore przedsięwzięcie, gdyż najpierw trzeba ustalić nazwiska, potem zaprojektować zaproszenie, wydrukować je, spakować i wysłać, a to wszystko zajmuje czas. Musi to być zrobione odpowiednio wcześnie i nie można dopuścić do tego, by pojawiły się opóźnienia.

Wysłanie zaproszenia nie oznacza jeszcze, że wszyscy zaproszeni będą chcieli się pojawić. Nie należy się obrażać na odmowy, ale uwzględnić je w swoich przygotowaniach. Każda osoba na ankiecie to koszt, więc jeśli zwolni się miejsce, będzie można ten koszt przynajmniej trochę ograniczyć. Ważnym składnikiem tego kosztu jest poczęstunek i napoje. Nie warto jest na takich kwestiach oszczędzać w kwestii jakości, ponieważ odbija się to na szansach sukcesu całej imprezy. Warto jest zainwestować w trochę droższy catering, jeśli będzie to dawało pewność, że nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek. W czasie bankietu wiele kwestii może doprowadzić do zrujnowania doświadczenia, ale ich zapewnienie na odpowiednim poziomie nie będzie jeszcze oznaczało sukcesu. W przypadku poczęstunku buduje się właśnie sukces.

Zajęcie dla gości

W czasie bankietu konieczna jest dobra rozrywka. Przykładem dobrej rozrywki jest występ wokalistów. Wiele bankietów organizowanych jest przy okazji innych imprez i wtedy warto jest połączyć oba wydarzenia tematycznie. Pomogą w tym firmy zajmujące się dostawami wszystkiego tego, co na bankiecie się pojawi.

Atrakcje na imprezy firmowe

Takie firmy zazwyczaj dobrze pilnują swoich zamówień, ale nigdy nie wolno im ufać za bardzo. Konieczne jest w praktyce sprawdzenie, czy wszystko jest zapięte na ostatni guzik już na około tydzień przed rozpoczęciem bankietu. W przeciwnym razie można mieć bardzo nieprzyjemną niespodziankę w dniu imprezy.

Właściwy timing

Ostatnie przygotowania i tak zawsze dokonywane są w dniu imprezy. Nie da się od tego uciec i nie jest to efekt prokrastynacji. Na ostatniej prostej trzeba się oczywiście ustawić z odpowiednim wyprzedzeniem, czyli trzeba pojawić się na miejscu bankietu na tyle wcześnie, by w razie jakichkolwiek problemów być w stanie skutecznie interweniować. Do tego trzeba mieć na uwadze fakt, że część gości może pojawić się za wcześnie. Takich gości trzeba przywitać i nie można pozwolić, by czuli się nie na miejscu. Obecność gospodarza w czasie bankietu i jego aktywność między gośćmi jest najważniejszą rzeczą dla sukcesu całego przedsięwzięcia.