• Sobota, 20 kwietnia 2024

Sala bankietowa zarezerwowana – co dalej? Kieliszki, czyli co i w czym podawać?

Koktajle, wino, szampan, woda – jeśli podamy je w odpowiednich naczyniach na pewno będą miały inny smak. Ale wiele osób nie posiada żadnej wiedzy na temat tego, jakich rodzajach kieliszków należy podawać różne rodzaje trunków. Stąd nasz poradnik dotyczący w czym i co należy serwować.

Dlaczego powinniśmy mieć różne rodzaje kieliszków?

Konkretne napoje, które podamy w odpowiednim szkle to nie tyle dowód znajomości tradycji, ale bardziej dowód, że zasady savoir-vivre’u nie są nam obce. To przede wszystkim troska o to, aby serwowany alkohol dobrze się prezentował, a do tego nie stracił swoich walorów smakowych. (http://www.conradhotel.pl/pl/bankiety_i_catering.htmlTylko podane we właściwym kieliszku wino zachowa swój kolor i głęboki aromat, a szampan nie straci charakterystycznych dla niego bąbelków. Pamiętajmy, że na smak alkoholu wpłynie także sposób trzymania przez nas kieliszka. Aby zawartość czaszy nie zagrzała się, kieliszek trzymamy za nóżkę najlepiej ręką lewą. W ten sposób nasza prawa ręka nie będzie zimna w chwili, kiedy będziemy musieli podać ją na powitanie.

Alkohol na bankiet

Jakie kieliszki?

Kieliszki przeznaczone do szampana i win musujących powinny być smukłe, długie i zwężać się ku górze – taki kształt sprawi, że bąbelki nie uciekną. Pojemność tych kieliszków waha się od stu pięćdziesięciu do stu osiemdziesięciu mililitrów, alkoholu nigdy nie lejemy do pełna, a jedynie do trzech czwartych objętości kieliszka. Wino czerwone podajemy w pękatych kieliszkach, dobrze, jeśli zwężają się one ku górze. Taki kształt sprawia, że do wina dotrze więcej tlenu, co pozwoli pełniej wydobyć jego aromat.

Kieliszki mogą mieć pojemność stu pięćdziesięciu lub dwustu pięćdziesięciu mililitrów. Te pierwsze napełniamy do pojemności dwóch trzecich, te drugie do trzech czwartych. Dopuszczalne jest podanie w nich win białych. Kieliszki do serwowania win białych są trochę bardziej smukłe niż te, w których podaje się wina czerwone. Mają małą czaszę, dzięki czemu przez dłuższy czas wino ma niską temperaturę. Koniakówki, czyli kieliszki do koniaku są u dołu szerokie, ku górze łagodnie zwężające się.