• Piątek, 26 kwietnia 2024

Wybór właściwych kieliszków

kieliszki na bankietKażdy alkohol powinno się pić w odpowiednim kieliszku do niego przeznaczonym. Nie jest to bynajmniej żadna fanaberia, ponieważ inny sposób układania się płynu w kieliszku wpływa na sposób, w jaki go degustujemy. Dlaczego warto?

W tym miejscu warto jest wskazać już chociażby na tradycję i zasady dobrego wychowania. Znacznie ważniejsze jest jednak to, że alkohol w odpowiednio dobranym kieliszku lepiej się prezentuje i do tego zachowuje swoje walory smakowe. Wino nie wyblaknie, szampan się nie wygazuje, a koniak będzie miał odpowiednią temperaturę.

W tym ostatnim przypadku poruszamy kwestię odpowiedniego trzymania kieliszka, ponieważ niektóre alkohole muszą być ogrzewane ciepłem dłoni, a inne wręcz przeciwnie, nie powinny mieć z nią kontaktu. Różnych alkoholi jest oczywiście cała masa i nie trzeba od razu do wszystkich z nich kupować odpowiednich kieliszków. Na początek warto postawić na te najważniejsze, czyli kieliszki do wina i szampana, do trunków najmocniejszych oraz kufle do piwa. Resztę można potem powoli kompletować.

Co do czego?

nakrycie stołu bankietJeśli chcemy podać szampana i po prostu wina musujące, musimy mieć wysokie kieliszki o wąskim, smukłym kształcie. Zatrzymuje to w nich bąbelki. Ich pojemność powinna wynosić 150-180 ml. Wypełnia się je ilością trunku ok. 120 ml. Małe pucharki, z których czasami buduje się piramidy, to też dobry pomysł, ale alkohol szybko z nich wywietrzeje. Wina czerwone potrzebują dużych, pękatych kieliszków, które będą pozwalały na ich zamieszanie i uwolnienie nut zapachowych. Wiele win musi też pooddychać przez jakiś czas po nalaniu. Nóżki takich kieliszków nie muszą być długie. Typowa pojemność kieliszka do wina to 150-250 ml, a napełnia się je w 2/3. Kieliszki do wina białego są podobne, ale mniejsze, co jest niezbędne dla zachowania przez nie odpowiedniej temperatury.